Zsuzsát, aki Budapesten született, és 16 évesen hagyta el Magyarországot, mindenki „Susi”-ként ismeri Tossában. Az élet úgy hozta, hogy a legendás focista, Kubala László unszolására költözött ide, aki többedmagával szintén Tossában lakott és imádta ezt a helyet (Kubala az FC Barcelona klasszisa volt, aki 1950-ben szerződött a katalán csapathoz és a valaha élt legjobb Barcelona-futballistaként emlegetik, szobrát 2009-ben leplezték le a Nou Camp stadionban. – a szerk. megj.)
Miért éppen Tossa?
– Madridban éltem, ott ismerkedtem meg Kubalával az én baratnőm által, aki az ő második felesége lett. Aztán megismertem az összes magyar futbalistát. Kubala Barcelonába jött játszani, ahol a Barca vezetője lett és nagyon imádták. Az ő unszolására jöttem le Tossába Madridból, mert ő itt lakott néhány csapattársával. Ennek 49 éve. Hotelben dolgoztam éveken keresztül, hat nyelven beszélek, a magyaron kívül németül, angolul, spanyolul, franciául, de megértem a hollandot is.
Mi az, ami hiányzik otthonról?
– Semmi. Soha nem volt honvágyam. Hat-nyolc éven át nem voltam otthon, most tavaly sikerült hosszú idő után újra eljutnom.
Mi az, amit nehezen szoksz meg itt Tossában?
– Nincs olyan. Én itt mindent szeretek. És ha valakinek nem vagyok szimpatikus, nem törődöm vele.
Visszaköltöznél, ha most azt mondanák, hogy várnak otthon?
– Nem, nem költöznék vissza. A telet kibírni ott, az nekem már nem megy. Ha havat akarok látni, akkor elmegyek itt a hegyekbe.
Mit szeretsz itt a leginkább?
– Hogy süt a nap, és hogy ezalatt a majd ötven év alatt annyi embert ismertem meg.
Mit tanácsolnál annak, aki ideköltözne?
– Az attól függ anyukám, hogy mennyire kitartó emberről van szó. Vannak olyanok, akik évek óta élnek itt, mégsem voltak boldogok soha. Mindig megkérdezem tőlük, miért nem mész akkor haza? Azt mondják erre, ott se jó. De én itt boldog vagyok. Reggel felkelek, takarítok, főzök, kimegyek az utcára, sétálok, majdnem mindenkit ismerek, beszélgetek, délután meg találkozom a barátaimmal, olvasok. De soha nem unatkozom.
Gyakran főzöd a magyar konyha ételeit?
– Nem, mert most a születésnapomkor kétszer kellett székelygulyást főznöm és egyelőre elegem van. 😊 Most majd paprikáscsirkét fogok csinálni.
Mi az itteni kedvenced?
– A fideua-t például nagyon szeretem, de van sok más is, ami finom.
Ha valaki szeretné személyesen is megismerni Zsuzsát és többet megtudni az itteni ételekről vagy az életről, a Barril vendéglőben ebédidőben biztosan megtalálja Őt.