Gyakori kérdések (várjuk a továbbiakat is):

TOSSA

 • Hol történik az elszállásolás Tossában? A SOL apartmanházban, illetve “hátizsákos”, fiatal utazóknak a Mana Mana hostelt is ajánlani tudjuk (https://manamanahostel.com).
 • Van-e étkezés biztosítva? Az általunk kínált szállások többsége saját, felszerelt konyhával rendelkezik, ezért aki főzni szeretne, nincs akadálya. Aki azonban félpanziós, vagy teljes ellátást szeretne, annak ezt is be tudjuk biztosítani egy közeli hotelben, ahol nagyon bőséges kínálattal várják a vendégeket.
 • Milyen messze van a tengerpart az apartmanháztól? Kb. 10 percnyi sétára csupán.
 • Milyen messze van a központ az apartmanháztól? Kb. 3 perc sétára. Itt található a legtöbb üzlet, pékség, butik, újságárus, stb.
 • Van-e a közelben mosoda? Igen, több is van Tossában, az egyik mindössze pár perces sétára. Önkiszolgáló a mosoda: mosás, ruhaszárítás (árakat pontosítjuk).
 • Milyen jellegű a tengerpart/tenger, ajánlott e kisgyermekesek számára? A part apró kavicsos-homokos (van, akit ez zavarni szokott), Giverola kis öblében van csupán homokosabb rész, egyébként mindenütt ez az apró kavics a jellemző. Három partszakasza van Tossának: a Platja Gran (a fő-partszakasz), a Mar Menuda és a Vila Vella mögött megbúvó keskeny partocska, a Codolar. Ezek közül a fő partszakasz mélyül már kb. egy méter-másfél méter után, ezért elsősorban úszni tudóknak ajánljuk. Kisgyermekesek számára a Mar Menuda ideálisabb, hiszen ott egy picivel beljebb mélyül a tenger.
 • Milyen az időjárás általában? Májustól jellemzően egyre melegebb (sőt, van, aki a tengerbe is bemerészkedik már ilyenkor is), de az esték még hűvösek és ugyanez jellemző júniusra is. A tenger hőmérséklete a július-augusztus hónapokban melegszik fel igazán, ilyenkor kb. 21-23 fokos. Sokaknak hidegnek tűnik (és Görögországhoz hasonlítják, ahol jóval melegebb), de egy rövid idő után megszokható. A jó idő sokáig ki szokott tartani, bár előfordulnak esősebb napok is, főleg szeptemberben. De szerencsés esetben még októberben is ragyogó időjárás szokott lenni és akár október közepéig fürdőzhetünk. Aztán azonban megérkezik a szokásos vihar, amikor a tenger kissé haragossá válik és ekkor zárnak a tengerparti “chiringito-k” is, kiürítik a partot, hogy a tenger szabadon tombolhasson. A szezonban (július-augusztus) gyakran van hőhullám, ilyenkor a levegő hőmérséklete elérheti az akár 35-40 fokot is, de ez a kánikula teljesen más jellegű, mint otthon. Rendkívül magas ugyanis a levegő nedvesség-tartalma, így van, hogy az ember állva leizzad fél perc alatt, viszont a tengerparton mindig fújdogál egy pici szellő, ezért el lehet viselni.
 • Vannak-e az apartmanhoz közel boltok? Természetesen, az egyik (kisebb) rögtön szemben. Nem a legolcsóbb, de nem is drága. Aztán nagyjából 100 méterre van az Esclat szupermarket, egész jó árakkal. A legolcsóbb azonban a Dia, ez egy picit ugyan messzebb van (kb. 10 perc séta), de a vendégek ezt szokták a leginkább szeretni, kedvező árai miatt. A Palau-élelmiszerlánc pedig egy családi vállalkozás, Tossa több pontján van üzletük, a legnagyobb az utcavégi sarkon. Itt az árak kicsit magasabbak, viszont több olyan élelmiszer is található itt, amik máshol nem, mert igyekeznek a külföldiek kedvében járni.
 • Vigyek-e magammal forintot? Lehet-e váltani? Forintot nem érdemes hozni, bár egy helyen Tossában be lehet váltani, de igen kedvezőtlen árfolyamon. Inkább euró legyen nálunk, vagy kártya (kártyás fizetés esetén a bankok közép-árfolyamon váltanak).
 • Van-e piac Tossában? Igen, minden csütörtökön. Nem érdemes azonban túl korán menni, hiszen kb. 8-9 óra tájékán készülnek el a standok (szóval nem korán reggel, mint nálunk), habár a zöldségesek már korábban kirakodnak. Keddenként pedig a szomszédos Lloret de Mar-ba is át lehet menni, ott ugyanis akkor van piac.
 • Milyen szobák közül választhatok? A szobák nagyjából hasonlóak, standard felszereléssel, káddal vagy zuhanyzóval, mennyezeti ventilátorral (klíma nincs).
 • Mikor foglalhatom el a szállást és mikor kell elhagynom a szobát a távozás napján? Érkezés napján kb. 14 órától foglalható el a szoba (ritka esetben hamarabb is, ha elkészülnek addigra a takarítással). Ez egy fontos információ, mert sok utas nem veszi figyelembe vagy átsiklik efölött, pedig számolni kell azzal, hogy várakoznunk kell. A távozás napján a szobákat 10 óráig kell elhagyni. 
 • Van-e wifi a szálláson? Van, bár meg kell, hogy mondjam, ez néha akadozik, ha túl sokan csatlakoznak.
 • Lehet-e inni a csapból? Van, aki ettől ódzkodik, de semmi akadálya. Ha azonban bizonytalanok vagyunk, tudunk nagy kiszerelésű palackozott vizet vásárolni.
 • Hogyan jutok el a reptérről Tossáig? Segítséget nyújtunk ebben is. Két verzió közül lehet választani: menetrend szerinti buszjárat, vagy transzfer.  Minden utasnak pontos iránymutatást adunk, merre, mit kell keresni érkezés után.
 • Hogy fog kinézni a 2021-es szezon, merjek e tervezni, szükséges-e az oltás, vagy a teszt a kiutazáshoz? Tény, hogy most mindenki “kivár”, hiszen senki sem tudja, mit hoz pontosan a jövő. Azonban van pár biztos támpont, ami alapján azért bátrabban lehet tervezni. Az egyik ugye az oltás. Tudom, nem mindenki oltás-párti, de tény, hogy aki beoltatja magát, az a jövőben nagyobb szabadságot élvezhet és gyakorlatilag az utazásának sem lesz akadálya. Spanyolország nagyon komolyan veszi a járvány kezelését, ezért biztosan lesznek megszorítások, csakúgy, mint tavaly nyáron, ez azonban NEM azt jelenti, hogy nem utazhatunk. Személy szerint két verziót tudok elképzelni. Az egyik – ahogy már említettem – az oltásról szóló “bizonyítvány”, a másik pedig a PCR teszt vagy a QR kód. Annyi bizonyos, hogy aki PCR (vagy akár antigén teszttel) utazik (utóbbit abban az esetben, ha elfogadják), annak az utazás költségeihez ezt is hozzá kell majd számolnia. 
 • Mikortól merjek foglalni, van-e kockázat? Foglalni akár most is lehet, hiszen ahogy korábban írtam, nem jár semmiféle kötelezettséggel. Nem kell előleget fizetni, a szállás díját a helyszínen is rendezni lehet, a kiutazást követően. Az egyetlen költség a repjegy, azonban a repjegy foglalásánál javasoljuk a biztosítást, hogy ha mégis meghiúsul az utazás, a repjegy árát (vagy legalább egy részét) a társaság visszafizesse, illetve legyen mód átrakni egy másik időpontra. Ebben szívesen segítséget nyújtunk. Az előrejelzések alapján június közepét, de biztosabban júliust emlegetik azzal kapcsolatban, amikor a turizmus újra beindul és feléled. Akkor viszont – szakmai elemzők szerint – akár egy nagyobb “boom” is várható, tehát érdemes nem az utolsó pillanatra hagyni a nyaralásunk tervezését.